Keramické nože – mýty a fakta

Jako všechny módní záležitosti, i keramické nože přitahují nejrůznější mýty a spekulace, zejména když je prodávají lidé, kteří o technologiích nic nevědí a chtějí zboží hlavně prodat. Okatě nepravdivé povídačky tak kazí zboží pověst a dalším, tentokrát pravdivým informacím, nikdo nevěnuje pozornost. Abychom si ve věci udělali pořádek, rozhodli jsme se pár mýtů rozebrat do podrobna. Jak to tedy je? Keramické nože vs. mýty a fakta.

Keramické nože jsou ostřejší, než ocelové

Není pravda.

Celý trik je v tom, že keramické nože vydrží ostré mnohem delší dobu, než nože ocelové. Oba typy nožů, klasické i keramické nože, můžou být naostřené doslova jako břitva. Ostření keramických nožů je pouze mnohem složitější proces, protože je materiál o hodně tvrdší, než běžná ocel, a klasické brousky na něj nestačí. Solidní výrobci ale nabízejí přebroušení starších keramických nožů zdarma.

Keramické nože se nemusejí brousit

Není pravda.

Realita českých kuchyní je často taková, že klasické ocelové nože nikdo pět let nebrousí, až jsou úplně tupé, a raději se pak kupují nové nože, a staré se vyhodí. Bráno touto optikou, keramické nože by po dobu běžného užívání zůstaly pět let ostré téměř jako z obchodu. Profesionální kuchaři brousí ocelové nože ocílkou i několikrát za den, keramické nože zpravidla tak jednou za rok. Keramické nože jsou vyrobené z oxidu zirkoničitého lisovaného při extrémních teplotách a tlaku, vůbec neoxidují a jsou velmi odolné vůči otěru. Ocelové nože se naproti tomu neustále pokrývají vrstvičkou měkkého oxidu železa, která ulpívá na krájených potravinách a samozřejmě tím ubývá i na ostří nože.

Keramické nože chrání vitamíny

Pravda.

Ovoce krájené ocelovým nožem lépe podléhá oxidaci a enzymatikcé procesy, které přirozeným způsobem odbourávají v ovoci vitamíny, jsou urychleny přítomností iontů železa. Stačí opravdu nepatrné množství oxidu železa, který na krájeném ovoci ulpí ze zoxidované čepele kovového nože, a rozpad vitamínů je urychlen v řádu desítek procent. Keramické nože nezanechávají v krájených potravinách vůbec žádnou stopu, kovovou, ani jinou. Nezasahují tak do enzymatických procesů v ovoci ani negativně, ani pozitivně.

Keramické nože nesmí spadnout na zem

Pravda.

I když, jak se to vezme. Pokud máte v kuchyni kachličky, určitě by Vám keramický nůž neměl spadnout z ruky. Když ale na kachličky upustíte ocelový nůž, s největší pravděpodobností si ohnete špičku a můžete ho vyhodit, stejně jako byste mohli vyhodit keramický nůž, kde by se špička ulomila. Na měkčích typech podlah jsme testovali keramické nože na možné poškození pádem a rozhodně je to spíš loterie, než pravidlo. Na dřevěných nebo PVC podlahách keramické nože přežijí i desítky pádů, než spadnou tak nešťastně, že se jim uštípne špička. Stejně tak se nám ale podařilo na dřevěné podlaze na desátý pokus ohnout špičku ocelového nože. Oba typy nožů těžko snášejí nedbalé zacházení. Pokud jste zvyklí si svoje kuchyňské vybavení hlídat, nebudete mít problémy uchránit si ani svoje keramické nože.